BICOK107/207 Previous year questions with answers

BICOK107/207 – Indian Constitution – Previous Year Question Paper with Answers – B.E./B.Tech. First/Second Semester, June/July 2024, Version A

BICOK107/207 Previous year questions with answers

1. Our Constitution was adopted on and came into effect on:

a) 26th Nov 1949 and 26th Jan 1950
b) 26th Jan 1949 and 26th Jan 1950
c) 26th Feb 1946 and 26th Jan 1949
d) 15th Jan 1949 and 15th Jan 1950

Answer:
a) 26th Nov 1949 and 26th Jan 1950


2. The idea of the Constitution of India was flashed for the first time by:

a) Dr. B. R. Ambedkar
b) Dr. Rajendra Prasad
c) Mahatma Gandhiji
d) Jawaharlal Nehru

Answer:
d) Jawaharlal Nehru


3. The main pillars or organs of our Constitution are:

a) Executive and Judiciary
b) Legislature, Executive and Judiciary
c) Legislature and Judiciary
d) Executive and Legislature

Answer:
b) Legislature, Executive and Judiciary


4. One of the salient features of our Constitution is:

a) It is fully rigid
b) None of these
c) It is fully flexible
d) It is partly rigid and partly flexible

Answer:
d) It is partly rigid and partly flexible


5. Which institution is called as interpreter of the Indian Constitution?

a) Supreme Court
b) Parliament
c) President
d) Prime Minister

Answer:
a) Supreme Court


6. The concept of Fundamental Rights are in the nature of:

a) Enforceable
b) Justiciable
c) Exhaustive
d) All of these

Answer:
d) All of these


7. Which part of the Constitution aims at establishing a welfare state in the country?

a) Preamble
b) Fundamental Duties
c) Fundamental Rights
d) Directive Principles of State Policy

Answer:
d) Directive Principles of State Policy


8. Article 14 of the Indian Constitution allows:

a) Class legislation
b) Classification
c) Division of people based on geography
d) Both ‘a’ and ‘b’

Answer:
b) Classification


9. Which article of the Constitution provides protection to the Civil Servants?

a) 288
b) 315
c) 312
d) 311

Answer:
d) 311


10. What is contained in the tenth schedule of the Constitution?

a) Languages recognized by Constitution
b) Laws that cannot be challenged in any court of law
c) Provision regarding disqualification on grounds of defection
d) Emergency powers of the President

Answer:
c) Provision regarding disqualification on grounds of defection


11. The Fundamental Rights granted by the Constitution of India to its citizens cannot be suspended:

a) Except by an order of the Supreme Court
b) Under any circumstances
c) Except by an order of the President during National Emergency
d) Except through an order of the President during war

Answer:
c) Except by an order of the President during National Emergency


12. Our Constitution grants to the citizens how many fundamental rights?

a) Six
b) Five
c) Ten
d) Seven

Answer:
a) Six


13. The Fundamental Duties of Indian citizens are contained in:

a) Part III of Constitution
b) Part IV of Constitution
c) The seventh schedule of the Constitution
d) Article 51A of the Constitution

Answer:
d) Article 51A of the Constitution


14. Preamble declares the objectives of Constitution as:

a) Secularism
b) Liberalism
c) Democratic, Socialist
d) Justice, Liberty, Equality and Fraternity

Answer:
d) Justice, Liberty, Equality and Fraternity


15. Secularism means:

a) Absence of State Religion
b) Right of religious freedom
c) Equality of all religions
d) All of these

Answer:
d) All of these


16. Free legal assistance for economically backward persons is a:

a) Fundamental Right
b) Fundamental Duty
c) Directive Principle of State Policy
d) Special Provision

Answer:
c) Directive Principle of State Policy


17. Indian Constitution has how many schedules?

a) 11 schedules
b) 7 schedules
c) 9 schedules
d) 12 schedules

Answer:
d) 12 schedules


18. Which is NOT a Fundamental Right?

a) Right to freedom
b) Right to Equality
c) Right to Constitutional Remedies
d) Right to property

Answer:
d) Right to property


19. Three types of Justice found in our Constitution:

a) Social, Economic and Political
b) Economic, International and Political
c) Economic, Religious and Social
d) Religious, Social and Political

Answer:
a) Social, Economic and Political


20. Directive Principles of State Policy are based on:

a) Gandhian principle
b) Socialistic principle
c) Liberal principle
d) All of these

Answer:
d) All of these


21. The Constitution has been amended so far:

a) Once
b) Twice
c) Many times
d) Never

Answer:
c) Many times


22. Article 22 of the Indian Constitution protects:

a) Senior citizens
b) Women
c) Children
d) Rights of arrested persons

Answer:
d) Rights of arrested persons


23. This is NOT a Fundamental Duty:

a) To develop scientific temper
b) To protect natural environment
c) Not to indulge in corrupt practice
d) To abide by the Constitution

Answer:
c) Not to indulge in corrupt practice


24. Which one of the following Directive Principles can be described as Gandhian in nature?

a) Providing equal pay for equal work for both men and women
b) Worker’s participation in management
c) Organisation of village panchayats as units of self-government
d) Separation of Judiciary from the Executive

Answer:
c) Organisation of village panchayats as units of self-government


25. Directive Principles of State Policy are:

a) Non-Justiciable
b) Justiciable
c) Only some are Justiciable
d) None of these

Answer:
a) Non-Justiciable


26. The President gives his resignation to:

a) Chief Justice
b) Prime Minister
c) Vice President
d) Parliament

Answer:
c) Vice President


27. The Governor of a state is appointed by the President on the advice of the:

a) Prime Minister
b) Vice-President
c) Chief Minister
d) Chief Justice

Answer:
a) Prime Minister


28. Who appoints the Prime Minister of India?

a) Lok Sabha
b) President
c) Parliament
d) Citizens of India

Answer:
b) President


29. Minimum age for office of President of India is:

a) 23 yrs
b) 21 yrs
c) 35 yrs
d) 30 yrs

Answer:
c) 35 yrs


30. Who among the following has the right to sanction expenditure of public money in India?

a) Speaker
b) President
c) Prime Minister
d) Parliament

Answer:
d) Parliament


31. Who can initiate impeachment proceedings against the President of India?

a) Either House of Parliament
b) Only Lok Sabha
c) Rajya Sabha
d) Vidhan Sabha

Answer:
a) Either House of Parliament


32. The impeachment proceedings against the Vice President can be initiated:

a) Only in Lok Sabha
b) In neither House of Parliament
c) In either House of Parliament
d) Only in Rajya Sabha

Answer:
d) Only in Rajya Sabha

Here’s the corrected and properly formatted version of Question 33 and 34, with clear options and correct answers:


33. Who appoints the ambassadors to the other nations in India?

a) Foreign Minister
b) Prime Minister
c) Minister for External Affairs
d) President of India

Answer:
d) President of India


34. The Vice President of India is elected by an electoral college consisting of:

a) Both Houses of Parliament and State Legislative Assemblies
b) Both the Houses of Parliament
c) Lok Sabha
d) Rajya Sabha

Answer:
b) Both the Houses of Parliament


35. Which court is called the custodian of the Indian Constitution?

a) Supreme Court
b) High Court
c) Both ‘a’ and ‘b’
d) All the Courts

Answer:
a) Supreme Court


36. Who administers the oath of office to the President of India?

a) Chief Justice of India
b) Speaker
c) Vice President
d) Prime Minister

Answer:
a) Chief Justice of India


37. One feature distinguishing Rajya Sabha from Vidhan Parishad is:

a) Power of Impeachment
b) Indirect Election
c) Nomination of Members
d) Tenure of Membership

Answer:
a) Power of Impeachment


38. Who acts as President when neither the President nor Vice-President is available?

a) Senior-most Governor
b) Chief Justice of India
c) Speaker of Lok Sabha
d) Comptroller and Auditor General

Answer:
b) Chief Justice of India


39. The retirement age of High Court Judges is:

a) 58 Years
b) 62 Years
c) 65 Years
d) 60 Years

Answer:
b) 62 Years


40. Minimum age to become MP of Lok Sabha and Rajya Sabha respectively is:

a) 18 and 25
b) 25 and 21
c) 25 and 30
d) 30 and 25

Answer:
c) 25 and 30


41. Who holds office during the pleasure of the President?

a) Governor
b) Election Commissioner
c) Speaker of Lok Sabha
d) Prime Minister

Answer:
a) Governor


42. A proclamation of emergency issued under Article 352 must be approved by Parliament within:

a) 3 Months
b) 2 Months
c) 1 Month
d) 6 Weeks

Answer:
c) 1 Month


43. President’s Rule in a state means it is ruled by:

a) A caretaker government
b) The Governor of the state
c) The President directly
d) The Union Cabinet

Answer:
b) The Governor of the state


44. The control of preparation of electoral rolls for Parliament and Legislature rests with:

a) President
b) Cabinet
c) Prime Minister
d) Election Commission

Answer:
d) Election Commission


45. In India, Political parties are given recognition by:

a) President
b) Speaker of Lok Sabha
c) Election Commission
d) Law Commission

Answer:
c) Election Commission


46. Which Article deals with constitutional amendment procedures in India?

a) Article 320
b) Article 368
c) Article 370
d) Article 356

Answer:
b) Article 368


47. Centre can declare Constitutional Emergency in a state under:

a) Article 360
b) Article 365
c) Article 356
d) Article 152

Answer:
c) Article 356


48. The lengthiest Constitutional amendment in India was:

a) 44th Amendment
b) 49th Amendment
c) 42nd Amendment
d) 92nd Amendment

Answer:
c) 42nd Amendment


49. Election Commission conducts elections as per:

a) People’s Representation Act
b) Parliament Act
c) Judicial Act
d) All of these

Answer:
a) People’s Representation Act


50. In terms of election laws of India, electioneering ceases in a constituency at least how many hours before polling?

a) 48
b) 36
c) 24
d) 12

Answer:
a) 48


Click here for more previous year papers with answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *