BICOK107/207 Previous year questions with answers

BICOK107/207 – Indian Constitution – Previous Year Question Paper with Answers – B.E./B.Tech. First/Second Semester, Dec.2024/Jan.2025, Version A

BICOK107/207 Previous year questions with answers


1. The idea of the Constitution of India was flashed for the first time by:
a) M.N. Roy
b) Motilal Nehru
c) B. R. Ambedkar
d) M.K. Gandhi
Answer: a) M.N. Roy


2. The first session of the Constitution Assembly was held on:
a) 25 December 1949
b) 26 January 1949
c) 09 December 1946
d) 11 November 1946
Answer: c) 09 December 1946


3. Which one of the following acted as the Provisional President of Constituent Assembly?
a) Dr. Rajendra Prasad
b) Jawaharlal Nehru
c) K.M. Munshi
d) Dr. Sachidananda Sinha
Answer: d) Dr. Sachidananda Sinha


4. The maximum influence on the Constitution of India was exercised by:
a) The Constitution of USA
b) The Constitution of UK
c) The Government of India Act 1935
d) The Constitution of Ireland
Answer: c) The Government of India Act 1935


5. ______ is the key to open the minds of the makers of the Constitution.
a) Fundamental Rights
b) Directive principles of State Policy
c) Preamble
d) Fundamental Duties
Answer: c) Preamble


6. This is not the right of the arrested person:
a) To produce before the magistrate immediately
b) To inform him the grounds of his arrest
c) To consult his lawyer
d) To produce before the magistrate within 24 hours of his arrest
Answer: a) To produce before the magistrate immediately


7. Under which Amendment, a new Article 21A was inserted and it provides for “Right to Education” was made a Fundamental Right?
a) 76th Amendment
b) 86th Amendment
c) 91st Amendment
d) 42nd Amendment
Answer: b) 86th Amendment


8. The concept of secular state implies:
a) No religion
b) Dictatorship
c) Neutrality of religion
d) Adoption of a single religion
Answer: c) Neutrality of religion


9. The federal features of the Indian Constitution provides for:
a) Distribution of legislative powers between the Union Government and the State Government.
b) Division of powers between Executive and Judiciary
c) Distribution of powers between Lok Sabha and Rajya Sabha
d) Distribution of powers between Prime Minister and Cabinet.
Answer: a) Distribution of legislative powers between the Union Government and the State Government.


10. How many times the Preamble of the Indian Constitution has been amended?
a) Once
b) Twice
c) Trice
d) Not amended
Answer: a) Once


11. The Original constitution classified the Fundamental Rights into seven categories but now there are only:
a) Three categories
b) Four categories
c) Five categories
d) Six categories
Answer: d) Six categories


12. India has which system of Government?
a) Presidential
b) Monarchical
c) Parliamentary
d) Autocratic
Answer: c) Parliamentary


13. The Government of India Act introduced a system of diarchy in the provinces; Dyarchy means a system of:
a) Responsible Government
b) Dictatorship
c) Double Government
d) Aristocratic Government
Answer: c) Double Government


14. Reservation in promotion to SC’s and ST’s permitted in:
a) Article 14
b) Article 15
c) Article 16
d) Article 18
Answer: c) Article 16


15. Which of the following is not covered under Article 20, protection in respect of conviction of offence?
a) Right to livelihood
b) No ex-post-facto
c) No double jeopardy
d) No self-incrimination
Answer: a) Right to livelihood


16. Article 19(1)(a) guarantees freedom of speech and expression to:
a) All citizen of India
b) All Indian and foreigners
c) Only person below 21 years of age
d) Only person attained 60 years
Answer: a) All citizen of India


17. Cultural and Educational Rights are dealt in:
a) Article 30 and 31
b) Article 27 and 28
c) Article 29 and 30
d) Article 14 and 15
Answer: c) Article 29 and 30


18. A new chapter IVA on Fundamental Duties was inserted in the Indian Constitution in:
a) 1972
b) 1976
c) 1980
d) 1984
Answer: b) 1976


19. Which one of the following Fundamental Rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of Constitution?
a) Right to Equality
b) Right to Religion
c) Right to Constitutional remedies
d) All of these
Answer: c) Right to Constitutional remedies


20. Uniform civil code for all citizen is:
a) Directive principles
b) Fundamental Duties
c) Fundamental Rights
d) None of these
Answer: a) Directive principles


21. The Directive Principles of State Policy:
a) Cannot be enforced in any court
b) Can be enforced in High Courts only
c) Can be enforced in Supreme Court only
d) Can be enforced in both Supreme Court and High Court
Answer: a) Cannot be enforced in any court


22. The Chief Justice of Supreme Court of India is appointed by:
a) Prime Minister
b) President
c) Council of Ministers
d) Parliament
Answer: b) President


23. To whom the Indian Constitution has given the power to pardon the sentence of death?
a) Chief Justice of Supreme Court
b) Governor of State Government
c) President of Union Government
d) Both (b) and (c)
Answer: c) President of Union Government


24. Fundamental duties are applicable to:
a) States
b) Foreigners
c) Citizens
d) None
Answer: c) Citizens


25. President can resign to his office by giving his resignation to:
a) Chief Justice of India
b) Prime Minister
c) Speaker of Lok Sabha
d) Vice President
Answer: d) Vice President


26. The Vice President has:
a) Executive powers
b) Legislative powers
c) Right to preside over Rajya Sabha
d) All of these
Answer: c) Right to preside over Rajya Sabha


27. The members of Lok Sabha are elected for a term of:
a) 4 years
b) 6 years
c) 12 years
d) 5 years
Answer: d) 5 years


28. Who appoints the Chairman of the Union Public Service Commission?
a) President
b) Prime Minister
c) Parliament
d) Chief Justice of India
Answer: a) President


29. The Supreme Court has original jurisdiction to decide:
a) Dispute between two or more states
b) Dispute between India and Pakistan
c) Dispute arises at different levels of self-government
d) Criminal cases filed directly to Supreme Court by any citizen.
Answer: a) Dispute between two or more states


30. President of India is:
a) Real executive
b) Head of Cabinet
c) Head of the Government
d) Nominal Executive
Answer: d) Nominal Executive


31. The Chief Justice and other Judges of High Court continue in office until they attain the age of:
a) 60 Years
b) 62 Years
c) 58 Years
d) 65 Years
Answer: b) 62 Years


32. What is the system of legislature in the State of Karnataka?
a) Bicameral
b) Unicameral
c) Tricameral
d) None of these
Answer: a) Bicameral


33. In our Country, the amendment of the Constitution can be initiated by the:
a) Parliament
b) People
c) President
d) Supreme Court
Answer: a) Parliament


34. To declare national emergency, a decision must be taken by:
a) Chief Justice
b) Lok Sabha
c) Rajya Sabha
d) Union Cabinet
Answer: d) Union Cabinet


35. The speaker of Lok Sabha shall be elected by the:
a) Members of Rajya Sabha
b) President
c) Members of Lok Sabha
d) Vice – President
Answer: c) Members of Lok Sabha


36. The size of the ministry in a State is decided by the:
a) Governor
b) Chief Minister
c) Chief Justice of High Court
d) Members of Legislative Assembly
Answer: b) Chief Minister


37. Who presides over the joint session of Parliament?
a) Speaker of Lok Sabha
b) President
c) Vice-President
d) Prime Minister
Answer: a) Speaker of Lok Sabha


38. The maximum number of Ministers including the Chief Minister in a State shall not be more than _____ of Vidhan Sabha’s strength.
a) 10%
b) 12%
c) 15%
d) 20%
Answer: c) 15%


39. Which amendment of the Indian Constitution lowered the voting age from 21 to 18?
a) 42nd Amendment
b) 44th Amendment
c) 73rd Amendment
d) 61st Amendment
Answer: d) 61st Amendment


40. Which one of the following Amendments to the Indian Constitution is called a Mini Constitution?
a) 24th Amendment
b) 38th Amendment
c) 39th Amendment
d) 42nd Amendment
Answer: d) 42nd Amendment


41. Which Article of Indian Constitution lays down the method of Amendment?
a) Article 360
b) Article 368
c) Article 370
d) Article 376
Answer: b) Article 368


42. National Emergency proclamation under Article 352 is issued in case of:
a) War
b) External Aggression
c) Armed rebellion
d) All of these
Answer: d) All of these


43. Governor addresses his resignation to:
a) The Prime Minister
b) The President
c) Vice President
d) Chief Minister
Answer: b) The President


44. Election Commission of India conducts election to:
a) Parliament
b) State Legislatures
c) Office of the President and Vice President
d) All of these
Answer: d) All of these


45. The President is empowered to dissolve:
a) Only Lok Sabha
b) Only Rajya Sabha
c) Both Lok Sabha and Rajya Sabha
d) None of these
Answer: a) Only Lok Sabha


46. On what grounds the Judges of Supreme Court are removed?
a) Unconstitutional
b) Judicial Review
c) Proved Misbehaviour, incapacity
d) None of these
Answer: c) Proved Misbehaviour, incapacity


47. How many times the President of India can seek re-election to his post?
a) Once
b) Three times
c) Two times
d) Any number of times
Answer: d) Any number of times


48. Collectively the cabinet is responsible to the:
a) Prime Minister
b) Lok Sabha
c) Parliament
d) President
Answer: b) Lok Sabha


49. This is not a Fundamental duty:
a) Respect to National Flag and National Anthem
b) Safeguard Public Property
c) Respect to Class and teachers
d) To preserve culture and heritage of India
Answer: c) Respect to Class and teachers


50. President of India addresses the joint session of both houses of Parliament in:
a) First session
b) Second session
c) Third session
d) None of these
Answer: a) First session


Click here for more previous year papers with answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *